Poďte ďalej!

  • by

Vitajte u nás, vstúpte, poďte ďalej! Máte radi minimalizmus? Alebo chcete žiť ekologicky, či byť zodpovednejší pri svojich nákupných rozhodnutiach? Ak ste odpovedali aspoň na jednu z týchto vecí áno, potom ste na správnej adrese.

Práve tieto tri témy sú podstatou tejto stránky a aj keď to na prvý pohľad nemusí byť hneď jasné, sú navzájom obsahovo prepojené. Keď sa nad tým zamyslíte – minimalizmus, to nie je len o peknom modernom dizajne. Je to aj filozofia. Raz som počul jednu zaujímavú vetu, ktorá sa mi navždy vryla do pamäte a až pri písaní tohto článku som sa donútil vyhľadať jej presné znenie a autora:

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.”

Antoine de Saint-Exupéry

Nie som práve človek, čo obľubuje výroky (hlavne nie tie motivačné), ale tento má v sebe pre mňa neskutočnú hĺbku a krásu, a priam dokonale a zároveň jednoducho (dalo by sa povedať, že až minimalisticky) opisuje podstatu minimalizmu. Pozrime sa na to najskôr z pohľadu dizajnu a ako príklad si vezmime písmeno A. Určite ste videli rôzne fonty a rôzne druhy A, napríklad aj takéto:

Toto A má niečo navyše, čo sa dá označiť ako “okrasné” či “ozdobné”, ale aj “zbytočné”.

Keď už nie je čo odobrať

K perfektnému minimalistickému A sa dopracujeme tak, že budeme odoberať tieto veci navyše, až nám zostane obyčajné A. A potom nastáva otázka, či už naozaj nemáme čo odobrať bez toho, aby sme narušili jeho podstatu a funkciu. Odobratím vodorovnej čiary nám vznikne akási strieška, ktorá balansuje na hranici zrozumiteľnosti, ale vďaka ľudskému dôvtipu si vie človek stále domyslieť, že ide o písmeno A, najmä ak je zasadené do kontextu ako v našom logu. Až teraz už nie je čo odobrať.

Príroda a evolúcia tiež fungujú na tomto minimalistickom princípe. Evolúcia postupne odoberá z prírody veci, ktoré stratili svoju užitočnosť a zmysel a zostávajú len veci, ktoré majú svoj účel. Príroda totiž nemá rada plytvanie a zbytočnosti.

A teraz si tento výrok prenesme na náš životný štýl. Mnohí si mylne myslia, že ich životy budú dokonalé, až keď budú mať všetko, čo chcú, až keď už nebudú mať čo pridať. Vždy sa však objaví niečo nové, čo chcú. Mnohí si to po čase uvedomia, ale možno sa nájdu aj takí, čo by potrebovali vlastniť celý svet, ba aj vesmír, aby si na konci dňa uvedomili, že stále nie sú šťastní. Na svete je nás už vyše 8 miliárd a naša planéta a príroda ako taká, nemá šancu udržať krok s nekonečnými prianiami 8 miliárd bytostí.

Život v minimalizme

Odpoveďou na súčasnú environmentálnu krízu, ktorá priamo súvisí s extrémne konzumným spôsobom života, je práve minimalizmus. Ale pozor! Život v minimalizme nie je o tom, všetkého sa vzdať a žiť iba s najnevyhnutnejšími vecami – nie sme predsa stroje. Aj v prírode existuje mnoho vecí, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako zbytočné. Od farebných motýľov, ktoré žijú jeden deň, až po páví chvost. V skutočnosti však aj tieto veci majú svoj zmysel a nie sú iba bezúčelným rozmarom. A tak by to malo byť aj s vecami v naších minimalistických životoch.

Všetko, čo vlastníme a čo nás obklopuje, by malo mať nejaký účel alebo zmysel, skrátka by nám malo do života prinášať nejakú hodnotu. Môže pritom ísť aj o takú subjektívnu hodnotu akou je dobrý pocit, radosť či pekná spomienka. Nemali by sme však zbytočne hromadiť veci, ktoré nám nič neprinášajú a najmä by sme sa mali vyvarovať impulzívnemu nakupovaniu. Vždy sa musíme zamyslieť, či danú vec naozaj potrebujeme, čo nám prinesie a prípadne si zobrať aj nejaký ten deň na rozmyslenie.

Ak súhlasíte, budeme radi ak nás budete sledovať na Instagrame alebo Facebooku, prípadne nás prezdielate so svojimi známymi a priateľmi. Ani my sme sa nenarodili s daným setom názorov, ale prešli sme si cestu, na ktorej nás inšpirovalo mnoho ľúdí, vecí či zaujímavých výrokov. Preto budeme radi, ak aj nám sa podarí niekoho inšpirovať a pomôcť mu objaviť čaro a krásu života v minimalizme alebo ako minimalizovať svoj negatívny dopad na životné prostredie.

Na úvod sme zvolili fotografiu našich minimalistických dverí, ako symbolu vstupu do tohto nášho sveta inšpirácií, do ktorého Vás pozývame. Sme radi, že ste nás poctili svojou návštevou a dúfame, že sa čoskoro opäť uvidíme.

Majte pekný deň!