Čas na (nielen) Novoročný decluttering

  • by
Čistý pracotný stôl

Prelom starého a nového roku je časom predsavzatí a veľkého odhodlania zmeniť svoj život k lepšiemu. Veľakrát sa nám ale nepodarí vytrvať, a to aj preto, že sme zavalení množstvom iných povinností, problémov, či vecí. Aby sme sa počas roka mohli sústrediť na to podstatné, musíme si najskôr spraviť v živote trochu poriadok – urobiť decluttering!

Hovorí sa: “Ako na Nový rok, tak po celý rok.” Aj u nás doma bol preto Nový rok dňom oddychu a pohody, kedy sa nesmelo upratovať (lebo bolo upratané) a čas sa venoval rôznym voľnočasovým aktivitám. Ako som dospel, uvedomil som si jednu vec – nechcem aby celý môj rok bol iba o ničnerobení a oddychu. Chcem byť predsa produktívny! A tak som toto porekadlo otočil hore nohami, a Nový rok je čas, kedy sa snažím mať naozaj produktívny, ale hlavne vyvážený deň. Pretože taký by som chcel mať celý rok. 

A keďže produktívni nemusíme byť iba pre naše zamestnanie, ale môžeme byť aj sami pre seba, tento deň vždy venujem declutteringu. Je ale jedno, ktorý deň v roku sa rozhodnete zatočiť so všetkým, čo vás iba zaťažuje, zbytočne zamestnáva, vyčerpáva a oberá vás o drahocenný čas a energiu. Každý deň je dobrý deň na decluttering! 

De…-čo?  

Tento výraz z angličtiny sa používa na označenie procesu robenia poriadku resp. zbavovania sa neporiadku. Určite to poznáte, či už z počutia alebo praxe – na upratanom pracovnom stole sa vám bude robiť lepšie. Keď na ňom budete mať len nevyhnutné minimum, nebude tu nič, čo by vám mohlo zavadzať alebo vás rozptylovať a môžete sa tak lepšie sústrediť na svoju prácu. Princíp decluttering-u je pritom iba prenesenie tejto múdrosti do všetkých sfér vášho života. Zbaviť sa zbytočností, ktoré iba zavadzajú, ktoré (už) nepotrebujete alebo, ktoré vás odvádzajú od naplnenia vašich cieľov. 

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, tento “neporiadok” nás oberá o psychickú pohodu a tým aj o energiu. Neporiadok v úvodzovkách preto, lebo často to nemusí byť ani neporiadok v pravom slova zmysle. Niekedy nemá ani fyzickú podobu, inokedy môže ísť o dokonale upratané veci. Jedno však majú spoločné – nepotrebujeme ich. Najmä pri fyzických predmetoch si často nahovárame, že ich v budúcnosti použijeme, že sa nám ešte zídu, a čo keď? … Vtedy je dobrým kritériom zamyslenie sa, ci sme danú vec za posledný rok využili. Čo ale s neporiadkom v iných sférach našich životov? 

Decluttering ide s dobou

Jednou z možností na decluttering, ktorú by sme mali každý aspoň raz ročne absolvovať je decluttering našej emailovej schránky (alebo schránok). Ísť položku po položke, triediť a mazať, ale čo je hlavné a najdôležitejšie – odhlasovať! Odhláste sa z odberu všetkých tých newsletterov, ktoré vám iba plnia schránku a nikdy ich ani neotvoríte. A síce ste sa na odber niektorých mohli prihlásiť v dobrej viere, že Vás to zaujíma, ak ste si za celý rok nenašli čas a chuť prečítať ani jeden z nich alebo ste v nich nenašli nič hodnotné, je ten správny čas rozlúčiť sa. 

Nie je nad lepší pocit, než keď máte vyčistenú schránku. A nezúfajte, ak sa Vám to nepodarí hneď na prvý raz, najmä keď ste to dlho zanedbávali tak ako ja. Minimálne tak zabránite nadmernému hromadeniu novej pošty a budete viac motivovaní ju triediť alebo mazať hneď ako vám príde. Postupnými krokmi sa tak dopracujete k tomuto ultimátnemu cieľu.

Žijeme v elektronickej dobe, každý deň sme na počítači či mobile, prezeráme sociálne siete, či vytvárame dokumenty v práci. Preto je len logické, že veľká časť nášho declutteringu bude v tejto oblasti. Premazanie priateľov či sledovaných profilov na sociálnych sieťach (najmä ak nás zaplavujú každý deň s množstvom príspevkov, z ktorých nás zaujíma len málo z nich), nám dokáže ušetriť kopu času, ktorý môžeme venovať plneniu svojich predsavzatí. Upratať si priečinky, aby sme v nich nemuseli zakaždým 15 minút niečo hľadať, vymazať aplikácie, ktoré nepoužívame, a ktoré nás iba oberajú o čas, či pozatvárať karty v prehliadač, ktoré si nechávame otvorené “na neskôr”.

Aby sa to dôležité nestratilo v mori neporiadku

Druhou oblasťou, ktorú často opomíname je naša digitálna stopa v podobe fotografií a videí. Horlivo fotíme všetko, čo nás čo i len trochu zaujme, s triedením fotiek si už ale hlavu nelámeme. Schválne, koľko fotiek za posledné dva roky ste si vytlačili do albumu? A hoci sa cloudové úložiská zdajú nekonečné a je nám ľahšie zaplatiť za ich rozšírenie, ako pretriediť a vymazať staré fotky, prichádzame tým o veľa. Dôležitejšie ako pár eur za úložisko je práve ten pocit strašiaka v podobe obrovského množstva fotiek a videí, ktoré tam na nás čakajú, aby sme ich raz upratali. Už len pomyslenie na to, že “jedného dňa to pretriedim” nás dokáže zaručene vyčerpať. 

Okrem toho paradoxne prichádzame o hodnotné spomienky. Keby máme len zopár fotiek, ktoré si vytlačíme a dáme do albumu, určite si okamihy, ktoré zachytávajú zapamätáme a vychutnáme viac, ako keď sú stratené v mori nepodstatných “zaujímavostí”. Rovnako ako pri emailoch, aj tu si človek začne viac uvedomovať isté veci – napríklad, že nie všetko treba fotiť a natáčať, a niekedy je dobré si vychutnať okamih aj priamo vlastnými očami a nie len cez display mobilu. Aj ja som vďaka tomu začal menej fotiť a viac si vychutnávať život v danom okamihu. Niekedy sa vrátim z príjemného výletu a nemám ani jednu fotku, ktorú by som o tom zavesil na Instagram – a nevadí mi to. Okrem toho, väčšinou vytriedim fotky z dovolenky hneď večer alebo na ďalší deň počas čakania a ušetrím tak môjmu budúcemu ja kopec času. Aj tu by sme mali raziť heslo: dôležitá je kvalita a nie kvantita. 

Decluttering náš každodennýročný

Takéto upratovanie má v sebe dve protichodné vlastnosti. Na jednu stranu je trochu návykové, na druhú vie byť aj veľmi vyčerpávajúce. Najmä pri takých fotkách nás každé vymazanie stojí jedno rozhodnutie, a niekedy nie úplne ľahké. Počet rozhodnutí máme pritom na každý deň obmedzený. Ak sa po prejdení štyroch mesiacov fotiek cítite úplne vyšťavený, je to prirodzené, najmä ak fotíte veľa. Nie je reálne, aby sme si tieto veci upratali za jeden deň, hlavne keď sme ich niekoľko rokov iba tlačili pred sebou a oni sa každým jedným nabaľovali. Preto je najlepšie spraviť z declutteringu pravidelnú aktivitu. Na začiatok je určite super, ak si nájdeme čas aspoň raz za mesiac, aby sme dohnali resty, neskôr nám možno bude stačiť z toho spraviť každo(Novo)ročnú aktivitu. Každému podľa jeho možností a množstvu clutter-u, ktoré sa mu v živote vyskytne. Najpodstatnejšie je spraviť ten prvý krok a začať. Tak prečo nie dnes? 🙂