Úvod do domáceho kompostovania

  • by
šedý vermikompostér

Všimli ste si niekedy, akú časť vášho komunálneho odpadu tvorí bioodpad? Ak nie, niekedy to skúste a možno budete nemilo prekvapení. Našťastie je tu dnes aj pre nás – obyvateľov bytov – šikovné ekologické riešenie: vermikompostér a kalifornské dážďovky. 

Bioodpad tvorí až 45% objemu vyprodukovaného komunálneho odpadu, ktorý zbytočne putuje na skládky alebo do spaľovní. Na skládkach navyše výrazne prispieva k tvorbe metánu – 84 krát1 silnejšieho skleníkového plynu ako CO2. Dobrou správou preto je, že od januára 2021 musia mestá a obce na Slovensku zabezpečiť triedenie biologického odpadu. Tou zlou ale, že pokiaľ bývate v Bratislave alebo Košiciach, tak by ste na kontajner na bioodpad čakali márne. Mestá so spaľovňou ho totiž triediť nemusia.

Spaľovanie síce zabráni tvorbe metánu, ale prečo spáliť niečo z čoho si aj doma v byte viete vytvoriť hodnotný kompost bohatý na živiny? Kompostovanie dnes už nie je iba výsadou domácnosti s dostatočne veľkou záhradou a ak máte v byte rastliny alebo pestujete na balkóne zeleninu, kompostovanie je pre vás ako stvorené! 

Ver mi, že vermi sa hodí do každého bytu 

Na kompostovanie v mestských domácnostiach využívame takzvaný vermikompostér. Predpona vermi (po latinsky červ) v tomto prípade vyjadruje spôsob spracovania bioodpadu pomocou dážďoviek, na rozdiel od klasického kompostovania, pri ktorom sa využívajú najmä vysoké teploty a mikróby. Vďaka tomu nedochádza k žiadnemu zápachu, čoho sa mnohí pri kompostovaní v byte obávajú. Dážďovky to však nemôžu byť len tak hocijaké, o tom ale až za chvíľu.

Samotný kompostér si ľahko zaobstaráte v niektorom z internetových obchodov a aj keď výber na Slovensku nie je práve veľký, či už vám ide o dizajn alebo funkcionalitu, niečo sa nájde pre každého. Kreativite sa však medze nekladú a okrem kúpy si dokážete vermikompostér zhotoviť aj doma z plastových boxov, na čo existuje množstvo návodov na internete. 

My sme siahli po prvej možnosti hlavne z dizajnového hľadiska (nebudeme tu predsa písať, že sme si na to netrúfli), keďže sme sa chceli naším kompostérom hrdiť priamo v kuchyni. Naša voľba padla na veľmi populárny vermikompostér Urbalife. Je funkčný a pred návštevou sa zaň rozhodne nemusíte hanbiť. Len pozor, aby si ho nepomýlili s taburetkou alebo stoličkou, čo by nemuselo dopadnúť dobre pre kompostér ani pre návštevu :).

Dôležité je, čo je vo vnútri

Kompostér je prvou a neodmysliteľnou podmienkou kompostovania, ale sám o sebe zabezpečuje iba podmienky pre skutočných majstrov vo svojom obore – kalifornské dážďovky. Práve títo jedáci dokážu až neuveriteľne zredukovať množstvo odpadu. Najväčšiu časť bioodpadu tvorí voda, ktorú vylúčia vo forme tekutého hnojiva, takzvaného dážďovkového čaju. Zo zvyšku vytvoria na živiny bohatú kompostovú pôdu. 

Kalifornské dážďévky vo vermikompostéri
Kalifornské dážďovky – Naši domáci miláčikovia v akcii.

Kalifornské dážďovky viete zohnať spolu s kompostérom v eshope alebo si ich zaobstarať od niekoho, kto už kompostuje. Inzeráty môžete nájsť na bazoši, facebook marketplace, alebo na špeciálnom portáli pre tento účel – červíčej mape. Takéto dážďovky vás vyjdú lacnejšie (niektorí ich aj darujú), podporíte komunitu a ušetríte dážďovkám cestu poštou.

Možno sa pýtate prečo práve kalifornské dážďovky? Na rozdiel od slovenských, tie kalifornské kuchynský odpad priam milujú a preto ho vedia spracovať mimoriadne rýchlo a efektívne. Vyhovuje im teplejšie prostredie bytu a rýchlo sa rozmnožujú. Ak prechovávate voči malým stvoreniam istú dávku rešpektu, tak v tom prípade sa nemusíte báť. Ak budete kompostovať správne, s dáždovkami budete v kontakte len sporadicky. Kompostér im vyhovuje a nemajú dôvod snažiť sa ho opustiť. Navyše sú svetloplaché a pri odkrytí vrchnej časti zaliezajú hlbšie do kompostu, aby sa skryli.

Ak Vás táto téma zaujala a uvažujete nad kompostovaním, alebo by ste sa len radi dozvedeli viac, tak si pozrite aj naše ďalšie blogy: o tom ako postupovať pri zakladaní vermikompostéru alebo tipy a triky, ktoré sme sa za dva roky kompostovania naučili na vlastnej koži.   


1  Merané v prvých 20 rokoch od jeho vzniku.