Preskočiť na obsah
Home » Ako začať kompostovať s vermikompostérom

Ako začať kompostovať s vermikompostérom

  • by
Prázdny vermikompostér

Ak ste o kompostovaní už niečo počuli, a uvažujete, že sa k domácemu kompostovaniu sami pridáte, prípadne ste si už kúpili aj kompostér a teraz rozmýšľate ako začať, tak tento blog je určený práve pre vás. Rozoberieme si všetky kroky, ktoré nám pomôžu úspešne si založiť vermikompostér.

V našom Úvode do vermikompostovania sme si povedali základné informácie o tom, čo je to vermikompostér a aké má výhody pre nás aj pre prírodu a dokonca sme “zabrdli” aj do jeho obyvateľov – kalifornských dážďoviek. Dúfame, že sa nám podarilo motivovať vás začať premýšľať o domácom kompostovaní. Ak ste sa náhodou dostali až do štádia vážnych úvah, prípadne ste už podnikli prvé kroky objednaním či výrobou vlastného kompostéra, potom určite oceníte aj tento článok, kde si rozoberieme ako na to.

0. Kompostér

Nultým krokom je zabezpečenie samotného  kompostéra. Pokiaľ ho ešte nemáme, tak je najvyšší čas ho objednať, prípadne vyrobiť.

1. Podstielka

Ak ho už máme, môžeme začať s prvým krokom. Tým je založenie podstielky pre dážďovky. Je to životný priestor, kde budú žiť svoje krátke, ale radosťou naplnené životy, s vedomím dobre vykonanej práce umrú a ich zvyšky sa zkompostujú. Na začiatok nám bude stačiť jedno poschodie. Ak ich máme viac, odložíme si ich na neskôr. Podstielku vytvoríme z uhlíkatého materiálu, napríklad natrhaním obalov od vajíčok, roliek od toaletného papiera, použitých papierových/kuchynských servítok alebo aj z novín (ale tých z bežného recyklovaného papiera – žiadne fancy lesklé časopisy).

Od obalov na vajíčka, cez pepierové obaly na jedlo, až po noviny – uhlíkatý materiál sa nájde v každej domácnosti.

Pokiaľ chceme dážďovkám dopriať akýsi uhlíkatomateriálový luxus, môžeme podstielku založiť aj z lístia, hoblín, slamy alebo iných uhlíkatých materiálov, ktoré buď nazbierame vonku, prípadne si ich rovno objednáme v eshope, kde predávajú aj kompostéry a dážďovkové násady. Tu je dobré spomenúť, že v prípade “prírodnejších” uhlíkatých materiálov sa nevyhneme tomu, že si s nimi prinesieme aj viac prírody. Obyvateľstvo kompostéra tak môže byť o niečo rôznorodejšie než bežne. V každom prípade netreba hneď panikáriť. V kompostéri toho vždy bude žiť viac, ako iba naše kalifornské paničky. V prípade, ak máme nepotrebnú kvetináčovú zeminu, môžeme  na podstielku prisypať aj z nej, aby sme to dážďovkám ešte viac uľahčili. Hrúbka podstielky by mala byť aspoň 3 cm.

Chcete svojím dážďovkám dopriať trocha luxusu? Hlina zo starého kvetináča je na to ideálna.

2. Vlhkosť

Podstielku dostatočne navlhčíme. Samotný bioodpad je z veľkej časti tvorený vodou, a preto by s vlhkosťou nemal byť neskôr problém. Na začiatku je však potrebné tomu trochu pomôcť, najlepšie pomocou rozprašovača s vodou. Neskôr sa nám môže objaviť skôr opačný problém, keď budeme mať vlhkosti priveľa. Na jej stiahnutie nám najlepšie poslúži práve suchý uhlíkatý materiál. Vlhkosť by mala byť taká akurát (rozumej ani sucho, ani mokro, čiže také májové počasie). To, či sme dosiahli prijateľné rozmedzie uvidíme aj tak, že dážďovky prestanú loziť po vnútorných stenách a upokoja sa.

3. Ďážďovky

Keď už máme “ustlaté”, nasťahujeme samotné dážďovky. Ony sa už zahrabú do podstielky samé. Nezabudneme im dať meno, ako sa na správne domáce zvieratká patrí. Je to aj predpoklad ich budúcej spokojnosti! Naše sa volajú Žofky.

4. Bioodpad

Keď už si dážďovky spokojne lozia v novom príbytku, je čas nachystať samotný bioodpad – tiež nazývaný dusíkatý materiál. Patria sem rôzne zvyšky zo zeleniny, vňate, zvyšky ovocia, kávová usadenina, uhynuté a suché časti rastlín.

Pri ovocí ale pozor, žiadne citrusové plody! Tým sa podarilo vyhubiť už nejeden kompostér. Nevhodné sú tiež výrazne aromatické alebo pikantné veci, napríklad zázvor alebo chilli (čo sa týka cibule a cesnaku, tieto sme im dávali a všetko zjedli, takže pri nich platí, že menšie množstvo dokážu tolerovať). Samozrejme, nedávame im ani kosti, mäso a mliečne výrobky. S nedojedenými zvyškami hotových jedál tiež opatrne. Dážďovky okrem výrazných korenín nemajú rady ani príliš slané alebo mastné jedlá. Jedlo im podávame nakrájané na čo najmenšie kúsky, niekto ho aj mixuje do kašovitej konzistencie (čo je ale podľa nás zbytočná strata času a elektrickej energie, keďže naše dážďovky nie sú také starenky, aby si nevedeli požuť vlastné jedlo).

Kuchynský bioodpad
Kuchynský bioodpad síce netreba mixovať, ale je treba ho aspoň pokrájať na menšie kúsky.

Dôležitá je aj pestrosť a vyváženosť stravy. Dávať dážďovkám iba kávové zvyšky ich asi nepoteší, aj keď im chutia. Tieto navyše kompostér zakyslujú, čo môže spôsobiť premnoženie kyslomilných roztočov. Na stiahnutie kyslosti sú potom veľmi dobré rozdrvené škrupinky od vajíčok.

Kávová usadenina a škrupiny od vajíčok
Ak pijete veľa kávy, tak pozor na prekyslenie kompostéra. Na vyrovnanie pH potom pomôžu škrupinky od vajíčok.

Nezabúdame ich kŕmiť pravidelne podľa miery, akou stíhajú bioodpad skonzumovať. Ak ich prichytíme pri tom, ako nestíhajú jesť a máme veľa odpadu, dobrým riešením je zamraziť ho na neskôr. Ako rýchlo odpad spracúvajú závisí od veľkosti kúskov na aké im ho krájame, veľkosti populácie a času zabehnutia kompostéra. Ale určite nič nepokazíme, keď sa na začiatku budeme riadiť pravidlom radšej menej ako viac, aby sme sa vyhli hlavnému postrachu domáceho kompostovania – muškám.

5. Starostlivosť

Keď sa už kompostér rozbehne, sú s ním len minimálne starosti. Pravidelne kontrolujeme vlhkosť a zásoby jedla. Ak máme viac poschodí, staráme sa, aby dážďovky vedeli medzi nimi ľahko prechádzať a to tým, že zaistíme, aby sa aspoň časť obsahu spodného poschodia dotýkala toho ďalšieho. Skontrolovať treba aj spodný zásobník, do ktorého dážďovky rady prepadávajú a nevedia sa z neho samy dostať. Treba ale konať rýchlo, keďže sú svetloplaché, snažia sa utiecť pod ochranne sito k dážďovkovému čaju. Preto nie je zlé z času na čas všetok čaj vypustiť a vybrať ich aj odtiaľ skôr, ako uhynú. Okrem bioodpadu, občas doplníme aj uhlíkatý materiál, keďže aj ten je pre dážďovky potravou a časom sa “stráca”.

Ako vidíte, nie je to nič zložité a ak vás zatial nič neodradilo a ste pevne rozhodnutí začať, budeme radi ked sa s nami podelíte o vaše skúsenosti. My sme tie naše zhrnuli v poslednom blogu z tejto série – Užitočné tipy a triky pri kompostovaní. Dozviete sa všetko čo sme sa za dva roky kompostovania naučili, vrátane toho ako sme vyhrali našu dlhotrvajúcu vojnu s muškami. 🙂

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kto sme

Adresa našej webovej stránky je: https://viacmenej.sk.

Aké osobné údaje získavame a prečo ich zbierame

Komentáre

Keď návštevníci webu zanechavajú na stránke komentáre, zbierame údaje, ktoré sú zobrazené vo formulári komentára a taktiež IP adresu používateľov a user-agent prehliadača z dôvodu ochrany proti spamu.

Anonymizovaný reťazec vytvorený z vašej e-mailovej adresy (nazývaný aj hash) môže byť poskytnutý službe Gravatar pre overenie, či ju používate. Zásady ochrany osobných údajov služby Gravatar nájdete na: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vášho komentára bude vaša profilová fotografia verejne zobrazená spolu s obsahom vášho komentára.

Multimédiá

Pri nahrávaní obrázkov na webovú stránku by ste sa mali vyhnúť nahrávaniu obrázkov s EXIF GPS údajmi o polohe. Návštevníci webu môžu stiahnuť a zobraziť akékoľvek údaje o polohe z obrázkov.

Kontaktné formuláre

Súbory cookies

Ak pridáte komentár na našej stránke, môžete súhlasiť s uložením vášho mena, e-mailovej adresy a webovej stránky do súborov cookies. Je to pre vaše pohodlie, aby ste nemuseli opätovne vypĺňať vaše údaje znovu pri pridávaní ďalšieho komentára. Tieto súbory cookies sú platné jeden rok.

Ak navštívite našu stránku prihlásenia, uložíme dočasné súbory cookies na určenie toho, či váš prehliadač akceptuje súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a sú odstránené pri zatvorení prehliadača.

Pri prihlásení nastavíme niekoľko súborov cookies, aby sme uložili vaše prihlasovacie údaje a nastavenia zobrazenia. Prihlasovacie cookies sú platné dva dni a nastavenia zobrazenia jeden rok. Ak zvolíte možnosť "zapamätať", vaše prihlásenie bude platné dva týždne. Pri odhlásení sa z vášho účtu sú súbory cookies odstránené.

Pri úprave alebo publikovaní článku budú vo vašom prehliadači uložené dodatočné súbory cookies. Tieto súbory cookies neobsahujú žiadne osobné údaje a odkazujú iba na ID článku, ktorý ste upravovali. Súbory sú platné 1 deň.

Vložený obsah z iných webových stránok

Články na tejto webovej stránke môžu obsahovať vložený obsah (napr. videá, obrázky, články a podobne). Vložený obsah z iných stránok sa chová rovnako, akoby návštevník navštívil inú webovú stránku.

Tieto webové stránky môžu o vás zbierať osobné údaje, používať súbory cookies, vkladať treťo-stranné sledovanie a monitorovať vašu interakciu s vloženým obsahom, včetne sledovania vašej interakcie s vloženým obsahom, ak na danej webovej stránke máte účet a ste prihlásený.

Analytika

S kým zdieľame vaše údaje

Ak požadujete obnovenie hesla, vaša adresa IP bude uvedená v e-maile na obnovenie hesla.

Ako dlho uchovávame vaše údaje

Pri pridávaní komentára, komentár a jeho metaúdaje sú uchovávané oddelene. Vďaka tomu vieme automaticky rozpoznať a schváliť akékoľvek súvisiace komentáre bez toho, aby museli byť podržané na moderáciu.

Pre používateľov, ktorí sa zaregistrujú na našich webových stránkach (ak takí existujú), ukladáme aj osobné údaje, ktoré poskytujú, do ich užívateľského profilu. Všetci používatelia môžu kedykoľvek zobraziť, upraviť alebo odstrániť svoje osobné údaje (okrem zmeny používateľského). Správcovia webových stránok tiež môžu zobraziť a upraviť tieto informácie.

Aké práva máte nad svojimi údajmi

Ak na tejto webovej stránke máte účet, alebo ste tu pridali komentár, môžete požiadať o export vašich osobných údajov, ktoré o vás ukladáme, včetne údajov, ktoré ste nám poskytli. Môžete tak isto požiadať o vymazanie osobných údajov. To sa ale netýka údajov, ktoré o vás musíme uchovávať z administratívnych, právnych alebo bezpečnostných dôvodov.

Kam posielame vaše údaje

Komentáre návštevníkov môžu byť kontrolované prostredníctvom automatizovanej služby na detekciu spamu.

Vaše kontaktné informácie

Dodatočné informácie

Ako chránime vaše údaje

Aké máme procesy pri úniku dát

Z akých tretích strán získavame údaje

Aké automatizované rozhodovanie (spracovanie) a/alebo profilovanie robíme s údajmi používateľa.

Požiadavky na zverejňovanie právnych predpisov v regulovanom odvetví

Save settings
Cookies settings